
Halo mami n bunda kita berjumpa lagi, dah lama tak bersua di alam blog ini, entah macamana lepas cuti hari raya haji ni ada kelapangan masa untuk mengetuk keyboard kembali. Kali ni nak berkongsi masakan asam pedas ikan pari berencahkan terung. Tiba-tiba terjumpa pulak gambar ni dalam folder picture tu, tapi sorry gambar tu tak berapa nak senonoh, comot sikit, sebab tengah makan baru teringat nak snap gambar, jadi lah gambar tu...
Bahan
Ikan pari (basuh bersih-bersih, kalau tak nanti bau hanyir)
terung (sayur lain pun boleh)
cili kering mesin
belacan
daun kesum (kalau tak ada, bunga kantan atau serai pun boleh, daun kari pun ok gak)
bawang putih
bawang merah
sedikit lada hitam (jika suka)
asam jawa
Cara-cara
1. Tumbuk belacan, bawang putih dan merah
2. Tumis cili kering mesin dengan bahan di atas, sampai garing
3. Masukkan air asam jawa
4. Masukkan semua bahan lain di atas (ikan, sayur dan daun kesum)
5. Masukkan garam secukup rasa
6. Tunggu sehingga masak dan hidangkan (terung empuk)
Asam pedas ikan paris siap dihidangkan
Posting Komentar